Σενάρια τρόμου για κούρεμα καταθέσεων και σε άλλες χώρες

Διαβάστε τι ισχύει για τις καταθέσεις στην Ελλάδα

Σενάρια τρόμου για κούρεμα καταθέσεων και σε άλλες χώρες
Σενάρια τρόμου εξακολουθούν να επικρατούν και στη χώρα μας για ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου , ακόμα και παράγοντες των Ηλυσίων και της ΕΚΤ, παρακολουθούν μουδιασμένοι τον άπειρο Ντάισελμπλουμ να μιλά για «πρότυπο» και «μοντέλο λύσης» για τα όσα έγιναν στην Κύπρο!

Την ίδια στιγμή η Γερμανία με τη στάση της προκαλεί την οργή αρκετών διπλωματών, για το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά προσπαθεί να συγκεντρώσει στο έδαφός της τους βασικότερους και αποδοτικότερους τομείς της κοινοτικής οικονομίας.

Το Eurogroup αποφάσισε στα τέλη του 2011 και το 2012 να σπάσει τον φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων και κρατικού χρέους, αλλά Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία υπαναχώρησαν και εφαρμόζουν κατά το δοκούν το νέο δόγμα.
Οι 17 πάντως φέρονται να έχουν στα σκαριά ένα νέο σύστημα κεντρικού ελέγχου, το οποίο θα αποφασίζει: ποια τράπεζα έχει συστημικό ρόλο και ποια όχι, ποια τράπεζα αξίζει να διασωθεί, σε ποιο ποσοστό οι ιδιώτες (μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες) θα μετέχουν στη διάσωση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν χώρες όπως η Μάλτα, η Σλοβενία ή ακόμα και η Ιταλία χρειαστούν ��ιεθνή δανεισμό, η «τρόικα» Γερμανίας-Ολλανδίας- Φινλανδίας επιθυμεί να κλείσει τράπεζες και να «κουρέψει» καταθέσεις, αντί να δανείσει χρήματα τον ESM.

Σε ρεπορτάζ επίσης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», υποστηρίζεται ότι όσον αφορά την Ελλάδα η εγγύηση των 100.000 ευρώ δεν ισχύει για τους καταθέτες των τραπεζών που χρεοκοπούν. Κατά μία ερμηνεία μάλιστα ούτε οι τραπεζικές θυρίδες προσφέρουν ασφάλεια έναντι του «κουρέματος»!

​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top