Κομισιόν: Θεμιτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, είναι έκτακτα μέτρα

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα αποκατασταθεί το συντομότερο»

Κομισιόν: Θεμιτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, είναι έκτακτα μέτρα

Σε ανακοίνωση σχετικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε η Κομισιόν σήμερα το πρωί, οι οποία τονίζει ότι είναι θεμιτοί οι περιορισμοί καθώς αποτελούν έκτακτα μέτρα.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη του σημαντικού κίνδυνο ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στον άμεσο κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του κεφαλαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι εξαιρέσεις στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι κατάλληλες, αναλογικές και να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top