«Φάκελος» Κύπρου και Λαϊκή: Τι θα γίνει με τις μετοχές των 2 τραπεζών

Κρίσιμα τα επόμενα 24ώρα για την απόφαση: Θα ξαναμπούν στο Χρηματιστήριο;

«Φάκελος» Κύπρου και Λαϊκή: Τι θα γίνει με τις μετοχές των 2 τραπεζών

Εξαιρετικά σύνθετο θέμα αποδεικνύεται η προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των δύο κυπριακών τραπεζών, Κύπρου και Λαϊκής στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό οι μέτοχοι, όχι μόνο της Λαϊκής που οδεύει για εκκαθάριση, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου που διασώζεται, να υποστούν σοβαρές απώλειες στην αξία των μετοχών τους.

Χθες το απόγευμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συζήτησε τα θέματα που αφορούν στη διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο κυπριακών εταιρειών, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε αποφάσεις.

Όσον αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, οι πιθανότητες να ξαναμπεί στο ταμπλό είναι ουσιαστικά μηδενικές δεδομένου ότι με τις υπάρχουσες αποφάσεις η τράπεζα χωρίζεται σε «καλή» και σε «κακή» και το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει το «κακό» κομμάτι της και θα εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, είναι και το εισηγμένο. Οπότε αυτό σημαίνει μεγάλες ζημιές για όσους είχαν αγοράσει μετοχές της τράπεζας.

Για την Τράπεζα Κύπρου, από την άλλη, εκτιμάται ότι τα επόμενα 24ώρα είναι κρίσιμα για τις τελικές αποφάσεις. Όπως όλα δείχνουν λογικά θα επιστρέψει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει πρ5ώτα να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από «κρίσιμες» λεπτομέρειες όπως το ύψους του «κουρέματος» των καταθέσεών άνω των 100.000 ευρώ και το ύψος της καταθετικής της βάσης.

Το τι αξία θα αντιπροσωπεύουν πλέον οι μετοχές της Κύπρου και τι ζημιά θα υποστούν οι παλαιοί της μέτοχοι αποτελεί ωστόσο το μεγάλο ερώτημα. Και αυτό διότι σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (άρθρο 12, παράγραφος 8 του νόμου περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων), όταν εφαρμόζεται μέτρο διάσωσης με ίδια μέσα, η αρχή εξυγίανσης απεθύνεται πρωτίστως στους μετόχους για την κάλυψη των ζημιών…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top