Πρωτοφανείς και αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο!

Θα ελέγχουν στα τελωνεία για ευρώ, δε θα εξαργυρώνονται οι επιταγές!

Πρωτοφανείς και αυστηρότατους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίου στην Κύπρο αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, υπό τον φόβο της εκροής καταθέσεων.

Μεταξύ αυτών, είναι η απαγόρευση της εξαργύρωσης επιταγών, η απαγόρευση της μεταφοράς χαρτονομισμάτων άνω των 3.000 ευρώ στο εξωτερικό (προαναγγέλοντας με ελέγχους στα τελωνεία) και η απαγόρευση τερματισμού κατάθεσης προθεσμίας πριν τη συμφωνημένη λήξη!

Ειδικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε προβλέπει πως:

α) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών αλλά επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό.

β) Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας. Εξαίρεση αποτελούν:

(i) πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές που εμπίπτουν στη συνήθη δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών εγγράφων για ποσά που δεν υπερβαίνουν τα €500.

(ii) πληρωμές μισθών υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της Δημοκρατίας

(iii) έξοδα διαμονής μέχρι €10.000 ανά τρίμηνο και δίδακτρα προσώπων που σπουδάζουν στην αλλοδαπή και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία, με την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων.

(iv) Πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι €5.000 τον μήνα ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

(v) πληρωμές απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρείες

(vi) άλλες πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής

γ) Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

δ) Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €3000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.

ε) Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, υπόκειται στα πρ��βλεπόμενα στο παρόν Διάταγμα περιοριστικά μέτρα.

στ) Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

ζ) Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Στο Διάταγμα ορίζεται ότι εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων:

α) Όλα τα χρήματα που μεταφέρονται από την αλλοδαπή προς τη Δημοκρατία.

β) Διπλωματικές αποστολές

γ) χρηματοοικονομικές συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος

δ) Πληρωμές που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή

ε) Η Δημοκρατία

ζ) Η Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το Διάταγμα ισχύει για χρονικό διάστημα επτά ημερών το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top