Κρούγκμαν: Να φύγει ΤΩΡΑ η Κύπρος από το ευρώ!

«Αν ήμουν δικτάτωρ, θα κρατούσα τις τράπεζες της κλειστές μέχρι να βγει»

Κρούγκμαν: Να φύγει ΤΩΡΑ η Κύπρος από το ευρώ!

«Ένας αναγνώστης μου ζήτησε να πάρω θέση για το θέμα της Κύπρου χωρίς να σκεφθώ εάν αυτή είναι πολιτική ρεαλιστική. Οπότε, να ‘τη: Η Κύπρος πρέπει να βγει από το ευρώ».

Έτσι ξεκινά το άρθρο του στους New York Times ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τονίζει ότι η παραμονή της Κόπρου στο κοινό νόμισμα ισοδυναμεί με απίστευτη ύφεση που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, «όσο η Κύπρος προσπαθεί να μετατραπεί σε εξαγωγική χώρα» με φόντο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Κύπρος είχε δύο πυλώνες στην οικονομία της, τον τραπεζικό κλάδο και τον Τουρισμό, και πως τώρα που κατέρρευσε ο ένας θα έρθει μια πολύ δύσκολη περίοδος. «Δε θα με εξέπληττε μία πτώση της τάξης του 20% στο ΑΕΠ» τονίζει χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος.

Παράλληλα, ο Κρούγκμαν ισχυρίζεται ότι η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος της θα την βοηθήσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της.

«Αλλά είναι πιθανό να βγει από το ευρώ η Κύπρος;» αναρωτιέται ο Κρούγκμαν. Την απάντηση την δίνει ο ίδιος, σε θεωρητικό αλλά πολύ χαρακτηριστικό επίπεδο: «Οι τράπεζες είναι κλειστές και το κεφάλαιο ελέγχεται. Εάν ήμουν δικτάτορας, θα τις κρατούσα κλειστές μέχρι να γίνει η μετάβαση στο νέο νόμισμα»!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top