Να η Βίβλος των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις σε κυπριακά υποκαταστήματα στη χώρα μας!

Παραδείγματα για όσους έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ-Διαβάστε αναλυτικά

​Έχετε καταθέσεις σε κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα και ανησυχείτε μήπως εκτός από τον ύπνο σας χάσετε και τα λεφτά σας; Σας έχει πιάσει κρύος ιδρώτας με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μεγαλόνησο και ψάχνετε απεγνωσμένα κρυψώνες σε κρεβάτια, αυλές και χρηματοκιβώτια;

Καταρχάς ηρεμήστε, γνωρίζετε όλοι πως το άγχος σκοτώνει! Κατά δεύτερον μετά την εξαγορά των τραπεζών Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική από τη τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο τα υποκαταστήματα λειτουργούν κανονικότατα αλλά δεν ισχύει το κούρεμα που έχει αποφασιστεί για την Κύπρο!

Μάλιστα σήμερα, το star.gr δημοσιεύει έναν χρήσιμο οδηγό για τι ακριβώς θα ισχύσει στις καταθέσεις σε κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται τι ακριβώς θα ισχύσει και πώς μπορούν οι Έλληνες καταθέτες να διασφαλίσουν τα χρήματά τους σε υποκαταστήματα των τραπεζών: Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική από τη τράπεζα Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά:

-Το σύνολο των καταθέσεων του ίδιου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα ανεξάρτητα από τον αριθμό λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

Με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ το όριο αυτό έχει καταστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2011 υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

-Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων από κοινού το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

- Για την ασφάλειά σας, μπορείτε να βάλετε συνδικαιούχο στο λογαριασμό, είτε να επιμεριστεί το ποσό αναλογικά, είτε σπάζοντας τις καταθέσεις ανά 100.000 ευρώ σε διαφορετικές τράπεζες. Ωστόσο, ό, τι αναφέρουμε αφορά στα υφιστάμενα δεδομένα.

-Αν ένας καταθέτης έχει κάτω από 100.000 ευρώ στο λογαριασμό του, δεν μπορεί να λάβει ως εγγύηση παραπάνω χρήματα από αυτά που έχει.

-Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες γι�� τα δικαιώματα και την προστασία των καταθέσεων. Τα δικαιώματα αυτά τα ασκούν οι έχοντες τη γονική μέριμνα.

-Αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν 150.000 ευρώ και δεν αναφέρεται το ύψος της κατάθεσης του καθενός, τότε καθένας δικαιούχος θα πάρει 75.000 ευρώ.

-Τι θα συμβεί εάν ένας καταθέτης Α έχει κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 και σε άλλο λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα με τον Γ το ποσό των 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις; Ο καταθέτης Α αποζημιώνεται 100.000 ευρώ, ο Β 75.000 και ο Γ 50.000 ευρώ.

-Το νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του ΤΕΚΕ έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

-Η τύχη που μπορεί να έχει μία κατάθεση πέρα από το ποσό των 100.000 ευρώ, προκύπτει μόνο από το προϊόν εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

-Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται σε δολάρια. Για την μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ, εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων.

-Τα χρήματα σε θυρίδα δεν προστατεύονται από το ΤΕΚΕ.

-Το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες.

-Οι κυπριακές τράπεζες που πλέον ανήκουν στην τράπεζα Πειραιώς καλύπτονται από το ΤΕΚΕ.

-Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου ΔΕΝ συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ε.Ε. και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των χωρών τους.

-Το ΤΕΚΕ καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός 20 εργάσιμων ημερών από την οποία, οι καταθέσεις κα��ίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί παράταση που δεν υπερβαίνει τις 10 εργάσιμες.

- Ο λογαριασμός προθεσμίας σπάει οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο συνήθως υπάρχει ποινή ως προς το επιτόκιο. Το κεφάλαιο μένει πάντα άθικτο σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τον μετατρέψει σε όψεως ή ταμιευτηρίου.

- Τα repos δεν είναι κατάθεση.

- Στο όριο των 100.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι την ημέρα που η κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη.

- Τα εισπραττόμενα ποσά από την τράπεζα για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις.

- Για τον υπολογισμό της αποζη��ίωσης από το ΤΕΚΕ, τα ληξιπρόθεσμα από δάνεια, συμψηφίζονται με το συνολικό ποσό των καταθέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top