Επιχειρεί να ανασκευάσει ο πρόεδρος του Eurogroup

Μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα στις αγορές

Η Κύπρος είναι «ειδική περίπτωση» διευκρίνισε με σύντομη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το αρνητικό κλίμα που προκλήθηκε στις αγορές λόγω των ανησυχιών ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για να οποία συμφωνήσαμε χθες», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται», ξεκαθάρισε.

Αυτές είναι οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα και προκάλεσαν σάλο
Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα για την Κύπρο, αντιπροσωπεύει ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τους τομείς, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που κάναμε την περασμένη νύχτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων» πρόσθεσε.

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων» άνω των 100.000 ευρώ, σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top