Χωρίς συμφωνία με τρόικα «πέταξε» για Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Συζητείται συγχώνευση της καλής Λαϊκής Τράπεζας με την Κύπρου

Χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα «πέταξε» το πρωί της Κυριακής για την Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης με αεροπλάνο που παραχώρησε η Κομισιόν.

Το μεσημέρι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αργότερα με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι. Στις 19:00 το απόγευμα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τον κύπριο πρόεδρο θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τ��άπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Eν τω μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων. «Αγκάθι» είναι το αίτημα του ΔΝΤ για συγχώνευση του υγιούς κομματιού της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό, καθώς η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να αναλάβει να αποπληρώσει ποσό 9,5 δισ. ευρώ, περίπου, που έχει αντλήσει η Λαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», φαίνεται ότι τελικώς θα επιβληθεί μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τις καταθέσεις και αυτό που συζητείται τις τελευταίες ώρες είναι η επιβολή κουρέματος της τάξεως του 20% στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και η επιβολή φόρου (τέλους) της τάξεως του 4% στις καταθέσεις και των άλλων τραπεζών (πάντα πάνω από 100.000 ευρώ), ώστε να καλυφθεί εν μέρει το έλλειμμα που θα προκύψει από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε νεώτερη δήλωση του κ. Στυλιανίδη, αναφέρεται πως «στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μι�� δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση».

Ο κ. Αναστασιάδης, τονίζεται, θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο Αρχηγών που θα βρίσκεται εν συνόδω στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του προέδρου με την τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει.

Η κυβέρνηση, προστίθεται, θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη «η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top