Δεν ξημερώνει το αύριο στην Κύπρο:Συζητείται συγχώνευση της καλής Λαϊκής Τράπεζας με την Κύπρου

Nέα προειδοποίηση Σόιμπλε πριν το Eurogroup: Οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί

Δεν ξημερώνει το αύριο στην Κύπρο:Συζητείται συγχώνευση της καλής Λαϊκής Τράπεζας με την Κύπρου

Πρώτη ανάρτηση: 24/03/2013 08:59

Δεν φαίνεται να ξημερώνει το αύριο για την Κύπρο. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ολονύχτιες και εφιαλτικές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι η παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της. Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας.
«Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους».

Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ να μην θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε.

«Οι κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους (. . .). Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν», επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει».

Στις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία ο Αναστασιάδης-Εμπλοκή σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις-Υπ. Άμυνας: Δεν καταλήξαμε ακόμα σε συμφωνία

Στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει καταλήξει η Κύπρος σε συμφωνία με την τρόικα θα μεταβεί ο κος Αναστασιάδης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και σήμερα παρουσιάστηκε εμπλοκή καθώς η τρόικα απαιτούσε να διασπαστεί η τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο o υπ. Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο διέψευσε ότι τέθηκε στο τραπέζι κάτι τέτοιο και τόνισε πως συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης της καλής Λαϊκής Τράπεζας με την τράπεζα Κύπρου.

Πρόσθεσε πως υπάρχει φόρμουλα ώστε να μην αδικηθεί κανένας εργαζόμενος της Λαϊκής ενώ παραδέχτηκε ότι βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», φαίνεται ότι τελικώς θα επιβληθεί μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τις καταθέσεις και αυτό που συζητείται τις τελευταίες ώρες είναι η επιβολή κουρέματος της τάξεως του 20% στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και η επιβολή φόρου (τέλους) της τάξεως του 4% στις καταθέσεις και των άλλων τραπεζών (πάντα πάνω από 100.000 ευρώ), ώστε να καλυφθεί εν μέρει το έλλειμμα που θα προκύψει από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup είναι προγραμματισμένο στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top