Το θρίλερ συνεχίζεται: Στον «αέρα» το ταξίδι του Προέδρου της Κύπρου στις Βρυξέλλες;

Κρίσιμη σύσκεψη με την τρόικα στο υπ. Οικονομικών

Το θρίλερ συνεχίζεται: Στον «αέρα» το ταξίδι του Προέδρου της Κύπρου στις Βρυξέλλες;

Παρά τα σενάρια που ήθελαν τον Πρόεδρο να μεταβαίνει με τους πολιτικούς Αρχηγούς το μεσημέρι του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα επόμενα βήματα αναμένεται να καθοριστούν με το πέρας της σύσκεψης με την Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, είπε ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών στις 11.30.

Η σύσκεψη άρχισε στις 11.35 το πρωί παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Χρήστου Στυλιανίδη, του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, τεχνοκρατών και κλιμακίου της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κλιμάκιο της τρόικας ενώ στην ίδια συνάντηση θα παρουσιαστούν και τα νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν την Παρασκευή από την κυπριακή Βουλή.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.

Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του ν��μοσχεδίου για το «κούρεμα», τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

Αν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αίσια κατάληξη, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί με τους πολιτικούς αρχηγούς στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση για να προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:

• Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
• Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
• Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Ανά πρόσωπο του κούρεμα της τάξεως του (πιθανότατα) 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Ανά πρόσωπο θα γίνει το κούρεμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξεως του 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει λογαριασμό με καταθέσεις π.χ. 300.000 ευρώ και συνδικαιούχους 3 ή ακόμα και 4 άτομα, τότε θα γλιτώσει το ψαλίδισμα και αυτό γιατί στον καθένα θα ανήκουν λίγότερα από 100.000 ευρώ.

Επίσης αν κάποιος έχει 150.000 ευρώ τότε δεν ψαλιδίζεται για τα 100.000 ευρώ αλλά για τις 50.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ ότι το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top