DJ: Αγωνίζεται να σώσει την μεγαλύτερη τράπεζά της η Κύπρος

Στα «μαχαίρια» βρίσκεται η Κύπρος με τα ευρωπαϊκά κράτη

DJ: Αγωνίζεται να σώσει την μεγαλύτερη τράπεζά της η Κύπρος

​​Στα «μαχαίρια» βρίσκεται η Κύπρος με τα ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία ζήτησε βοήθεια, για την τύχη της μεγαλύτερης τράπεζάς της, μετά από την απόφαση να προχωρήσει σε εξυγίανση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχους που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις και τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυπριακή κυβέρνηση αγωνίζεται σκληρά για να κρατήσει «ζωντανή» την Τράπεζα Κύπρου, μετά από την παρουσίαση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας.

Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι η κυβέρνηση στη Λευκωσία σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να προστατέψει το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχει τα δύο τρίτα των συνολικών καταθέσεων στο νησί, περίπου 28 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν αμφιβολίες για το σχέδιο, σχετικά με το εάν θα συγκέντρωνε αρκετά κεφάλαια για να προστατέψει το πιστωτικό ίδρυμα.

«Τι γίνεται εάν επιβάλεις κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και δύο εβδομάδες αργότερα η τράπεζα καταρρεύσει; Πού σε αφήνει αυτό», τόνισε ένας αξιωματούχος, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε ότι η εξυγίανση και των δύο τραπεζών «έχει περισσότερο νόημα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top