Υπουργός Οικονομικών Κύπρου: Στο τραπέζι κούρεμα καταθέσεων κοντά στο 25% στην Τράπεζα Κύπρου

Ανά πρόσωπο θα γίνει το ψαλίδισμα-Υπερψήφισαν τα νομοσχέδια

Πρώτη ανάρτηση: 23/03/2013 09:02

Ανά πρόσωπο θα γίνει το κούρεμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξεως του 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει λογαριασμό με καταθέσεις π.χ. 300.000 ευρώ και συνδικαιούχους 3 ή ακόμα και 4 άτομα, τότε θα γλιτώσει το ψαλίδισμα και αυτό γιατί στον καθένα θα ανήκουν λίγότερα από 100.000 ευρώ.

Επίσης αν κάποιος έχει 150.000 ευρώ τότε δεν ψαλιδίζεται για τα 100.000 ευρώ αλλά για τις 50.000 ευρώ.​

Εντωμεταξύ ότι το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας όπως σας έγραψε σε προηγούμενη ανάρτηση το star.gr επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ταξίδι και τις επαφές που είχε στη Μόσχα, παραδέχθηκε για την αξιοπιστία της Κύπρου προς τους Ρώσους ότι «Έγινε ζημιά, αρκετά μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε».

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Βουλή υπερψήφισε τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Με 26 υπέρ, 25 αποχές και 2 κατά «πέρασαν» τα νομοσχέδια που αφορούν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης δεν ορίστηκε νέα για το Σάββατο και στους βουλευτές ειπώθηκε πως θα ενημερωθούν για την ημέρα και ώρα της επόμενης Ολομέλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top