Κρίσιμη συνεδρίαση στην Κύπρο:Η Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει τα νομοσχέδια του Plan B

Αναλυτικά όλα για το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Πρώτη ανάρτηση: 21/03/2013 23:30

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, αφού το Σώμα καλείται να εγκρίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα τρία από τα συνολικά εννέα νομοσχέδια του Plan B για την παροχή βοήθειας στις κυπριακές τράπεζες.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο στην εξυγίανση των τραπεζών.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας.

Ποιο είναι το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Σε φυσικό αέριο, ομόλογα που θα εκδοθούν, μετοχές που θα διαχειρίζεται και δωρεές θα στηρίζεται το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης που θα συσταθεί ώστε να μαζευτεί το επιθυμητό ποσό που θα βοηθήσει την Κύπρο να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ταμείο θα είναι νομικό πρόσωπο με διαρκή διαδοχή το οποίο δύναται να κατέχει να διαχειρίζεται και διαθέτει περιουσία, να συμβάλλεται, να εγείρει και να υπερασπίζεται αγωγή ή άλλη νομική διαδικασία διά του Προέδρου της Επιτροπής, και γενικά να πράττει τα όσα είναι απαραίτητα για τους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται:

-από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο εδάφιο

-από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί

-από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου

-από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο

-από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Μερίδιο των εσόδων της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατάλληλο και επαρκές για την εξασφάλιση της αποπληρωμής και των αποδόσεων των ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών, που εκδίδονται από το Ταμείο σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους, διατίθεται προς το Ταμείο όπως καθορίζεται με διάταγμα που εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σκοποί του Ταμείου είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστω��ικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top