Alpha και Πειραιώς τα φαβορί για εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων

Με ποιο τρόπο θα γίνει η απορρόφηση

Alpha και Πειραιώς τα φαβορί για εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ως πρώτα φαβορί για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονταν την Τετάρτη η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών: «Η Ελλάδα είπε ότι μπορεί να συμβάλει με απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος».

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Να πάρει τα κυπριακά υποκαταστήματα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που είναι υπό το ΤΧΣ και αποτελεί «χρυσή εφεδρεία».

- Να πάρουν οι συστημικές τράπεζες τα υποκαταστήματα.

Σ΄ αυτή τη περίπτωση, με βάση πληροφορίες, προσφορές για τα περίπου 340 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική) έχουν καταθέσει τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς κύκλους, οι δύο αυτές τράπεζες θεωρούνται επικρατέστερες, καθώς ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την Τράπεζα Κύπρου.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις από την κυπριακή Βουλή, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν το σπάσιμο των κυπριακών τραπεζών σε καλές και κακές.

Εν συνεχεία το υγιές κομμάτι θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα πωληθεί σε ξένο επενδυτή.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top