«Άφωνος» ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ με το σχέδιο για Κύπρο

«Εξαιρετικά προβληματική η απόφαση»

Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έμεινε «έκπληκτος και άφωνος» από την ανακοίνωση του σχεδίου για την επιβολή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο. Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα τονίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα «διάχυσης» στην Ευρώπη.

«Έμεινα έκπληκτος και άφωνος από αυτήν την ανακοίνωση. Αυτό με αιφνιδίασε τελείως. Καθώς λάμβανα πληροφορίες, από τα μέσα ενημέρωσης, είπα ότι ήταν μια απόφαση εξαιρετικά προβληματική», σχολίασε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα με αυτού του είδους τα μέτρα είναι ότι αυτό τιμωρεί τους ανθρώπους που αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην χώρα και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά άδικο».

Ο Μπατίστα, που εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διάκριση ανάμεσα στους Κύπριους και τους ξένους καταθέτες και επεσήμανε επίσης τους κινδύνους "οικονομικών αναταράξεων" που δημιουργεί ένα τέτοιο μέτρο.

«Αυτό μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα διάχυσης επειδή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη που στρέφονται στους καταθέτες», υπογράμμισε αναρωτώντας, «ποιος είχε αυτήν την λαμπρή ιδέα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top