Γ.Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Υπάρχει plan B αλλά δεν μπορώ νας σας το πω!

«Απαιτείται από όλους σύνεση και νηφαλιότητα»

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Υπάρχει διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με το ενδεχόμενο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προβλημάτων για την Ελλάδα μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Εξηγώντας τι σημαίνει θωράκιση της Ελλάδας, είπε ότι «αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, οι επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται». «Εύχομαι να μην συμβεί και παλεύω γι’ αυτό», πρόσθεσε .

«Όσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες». Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ήδη γίνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή με την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ελληνικών ��ραπεζών.

Ο κος Στουρνάρας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «όσο είναι κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, είναι κλειστές και στην Ελλάδα». «Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτό πολύ. Εδώ υπάρχει plan B που δεν μπορώ να σας πω».

Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι στο ερώτημα αν υπάρχει plan B τονίζοντας πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν υπάρχουν αδιέξοδα». «Πάντοτε βρέθηκαν λύσεις», υπογράμμισε.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη».
«Απαιτείται από όλους σύνεση και νηφαλιότητα», είπε ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας στις επικρίσεις π��υ δέχθηκε, ενώ χολιάζοντας την πρόταση μομφής των ΑΝ. ΕΛΛ. εναντίον του ότι «ουδόλως με ενδιαφέρει».
«Η Ελλάδα συμπαρίσταται και συνδράμει με κάθε μέσο την δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Με αίσθημα ευθύνης και παρά τις δυσκολίες μας, βοηθήσαμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Κύπρο. Συμφωνούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειές της για εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο».

Όσον αφορά το κρίσιμο Eurogroup είπε ότι «η Ελλάδα μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της με την Κύπρο», τονίζοντας ότι στην τελική απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα συνετάχθη με την συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε και έγινε δεκτή από την Κύπρο.
Βίντεο alpha
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top