«Φιάσκο το κούρεμα κάτω των €100,000. Η τρόικα ΠΟΤΕ δε ζήτησε κάτι τέτοιο»

Διαβάστε μια αποκαλυπτική συνέντευξη της Μιράντας Ξαφά

«Φιάσκο το κούρεμα κάτω των €100,000. Η τρόικα ΠΟΤΕ δε ζήτησε κάτι τέτοιο»

​«Φιάσκο» χαρακτήρισε την απαίτηση για φορολόγηση των κάτω από 100,000 ευρώ καταθέσεων η οικονομολόγος και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, Δρ. Μιράντα Ξαφά, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από εκεί. Η τρόικα δεν ζήτησε ΠΟΤΕ «κ��ύρεμα» σε καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ, πρόταση η οποία δεν τέθηκε ενώπιον της κυπριακής βουλής, είπε η κ. Ξαφά

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση ότι με τη φορολόγηση των μεγαλοκαταθετών, θα υπήρχε εκροή καταθέσεων, αφού πολλοί εξ αυτών θα «σήκωναν» τα χρήματα τους από τις κυπριακές τράπεζες, η Δρ. Μιράντα Ξαφά απάντησε ότι η εναλλακτική θα ήταν η δημιουργία κακής και καλής τράπεζας, κάτι που θα οδηγούσε ούτως ή άλλως σε απώλεια καταθέσεων.

Kακές και καλές τράπεζες

Αν οι τράπεζες χωρίζονταν σε καλές και κακές, οι κακές θα έπαιρναν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100,000, οπότε ούτως ή άλλως οι καταθέσεις αυτές θα επωμίζονταν ένα τμήμα του κόστους ώστε να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα σε υγιή βάση.

Η εναλλακτική

Η εναλλακτική του κουρέματος των μεγάλων καταθέσεων, είπε η Δρ Ξαφά ήταν οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ότι έγινε δηλαδή στην Ελλάδα!!!

Δεν επενδύθηκαν σωστά οι καταθέσεις

Το πρόβλημα της Κύπρου, σύμφωνα με την οικονομολόγο, ξεκίνησε διότι προσέλκυσε δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις οι οποίες δεν επενδύθηκαν σωστά. Κάποιες επενδύθηκαν σε ελληνικά ομόλογα και κάποιες άλλες δόθηκαν ως δάνεια (ένα τμήμα των οποίων μετατράπηκε σε μη εξυπηρετούμενα) σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.

Η Κύπρος θα εξέλθει της κρίσης

Η κ. Ξαφά εμφανίστηκε αισιόδοξη λέγοντας ότι οπωσδήποτε η Κύπρος θα εξέλθει της κρίσης και θα βρεθεί η λύση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η λύση, αν όχι το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων. Η ζημιά από το φιάσκο της πρότασης για φορολόγηση των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, έχει γίνει, αλλά θα βρεθεί η λύση και αυτό εξαρτάται και από το πώς θα ενεργήσει η Κύπρος»

Ο συστημικός κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται είπε η Δρ. Ξαφά τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα χώρες, όπως η Ελλάδα, που δεν ξεπέρασαν τον κίνδυνο.

Δάνειο από Ρωσία

Σχολιάζοντας τη φημολογία ότι η Κύπρος προσανατολίζεται σε λήψη επιπρόσθετου δανείου ύψους 5 δις από τη Ρωσία, η κ. Δρ. Μιράντα Ξαφά είπε ότι με αυτό τον τρόπο δεν ικανοποιείται το κριτήριο ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί στο 100% μέσα στη δεκαετία.

Η πρόταση του Eurogroup προνοούσε ότι τα 7 δις που θα εξασφάλιζε η Κύπρος από μόνη της, δεν θα αύξανε το δημόσιο χρέος. Συνεπώς ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία αντί για φορολόγηση καταθέσεων θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος το οποίο θα ήταν δυσβάστακτο, είπε η κ. Ξαφά

Πρέπει να υπάρξει αποδεκτό plan Β

«Το θέμα είναι η βιωσιμότητα και ο ΥΠΟΙΚ είναι στη Ρωσία και έχει επαφές με τον ομόλογο του επειδή ακριβώς δεν πέρασε το plan Α», σημείωσε η κ. Ξαφά τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει αποδεκτό από όλους σχέδιο β, τότε η κατάληξη θα είναι χρεοκοπία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top