«Οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για τα χρήματά τους»

Ένας από τους ..Σοφούς προειδοποιεί!!!

«Οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για τα χρήματά τους»

​Νέες βόμβες με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο «σκάνε» από το στόμα του καθηγητή Οικονομίας και μέλους της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ!

«Οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για τα χρήματα τους», προειδοποιεί ο κος Μπόφινγκερ, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά επικίνδυνο» το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων.

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο κος Μπόφινγκερ επισημαίνει ότι ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι να μην τρέξουν αύριο στις τράπεζες προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. «Αν όμως», προσθέτει, «η κρίση οξυνθεί σε μια χώρα της Ευρωζώνης, οι πολίτες εκεί θα θυμηθούν την περίπτωση της Κύπρου».

Ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι αν οι καταθέτες σε όλη την Ευρώπη σπεύσουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, «το κόστος της διάσωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να δοθούν στην Κύπρο τα οικονομικά μέσα προκειμένου να διασώσει τους μικροκαταθέτες της».

Το «πρωτοπαλίκαρο» της Μέρκελ, τάσσεται υπέρ της πρότασης για μεγαλύτερη φορολόγηση στους μεγαλοκαταθέτες και στους καταθέτες που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ευρωδιασώστες θα μπορούσαν, σε περίπτωση ανάγκης, να χορηγήσουν πραγματική βοήθεια ακόμη και χαρίζοντας χρήματα», συνεχίζει ο κος Μπόφινγκερ και τονίζει ότι «δεν θα οδηγούμασταν σε Αναδιανεμητική Ένωση και στο σπάσιμο ενός ταμπού, καθώς η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση—καμία άλλη χώρα στην Ευρωζώνη δεν έχει τόσο κορεσμένο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ακόμη επισημαίνει το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστεί μετάδοση της κρίσης σε τέτοια έκταση, υπενθυμίζοντας την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και τις απώλειες που υπέστη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top