CNBC: Να πως θα εκδικηθεί η Ρωσία την Γερμανία για το κούρεμα των καταθέσεων

Le Monde: Η φορολόγηση καταθέσεων ξανάγινε σε Ιταλία και Νορβηγία

​Τη στιγμή που η κα Μέρκελ και ο κος Σόιμπλε «πετούν» από πάνω τους την ευθύνη για το «κούρεμα» των καταθέσεων ένας οικονομικός αναλυτής δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει εκδίκηση για τις απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία έχει επενδύσει και καταθέσει στο νησί, διακόπτοντας την παροχή ενέργειας στη Γερμανία.

«Εάν επιχειρήσεις να βάλεις στο στόχαστρο τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας εμφανίζεται ως ο "σιδερ��νιος" ηγέτης της, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε πιθανό το σενάριο της παύσης της παροχής ενέργειας (φυσικού αερίου) στη Γερμανία από τη Ρωσία, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα; Αν θες να καταφέρεις χτύπημα στο "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", τότε οφείλεις να το κάνεις ευθέως, χωρίς να δημιουργείς παράπλευρα θύματα (τους Κύπριους μικροκαταθέτες και τις μικρές επιχειρήσεις) κατά τον αγώνα σου ενάντια στους Ρώσους ολιγάρχες. Δήλωσε τις προθέσεις σου και μην τις κάνεις κρυφά» δηλώνει ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, Στιβ Κιν, στο CNBC

Άλλωστε τονίζεται στο δημοσίευμα δεν είναι η πρώτη φορά που η οι Ρώσοι θα τολμήσουν κάτι τέτοιο, αφού μόλις πριν τρία χρόνια η Ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις παροχές της στην Ευρώπη έπειτα από διαμάχη με ουκρανική εταιρεία ενέργειας

Και αν λάβουμε υπόψη πως το 36% της Ευρώπης να εξαρτάται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η απειλή και μόνο της μείωσης στην παροχή ενέργειας συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός εκρηκτικού πολιτικού σκηνικού το οποίο φέρει παντού τη σφραγίδα της Γερμανίας.

BBC News: Γιατί υπάρχει τόσο ρωσικό χρήμα στη Κύπρο

Στη σχέση Κύπρου-Ρωσίας εστιάζει και το BBC, δίνοντας έμφαση στις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπάρχουν στη Μεγαλόνης !

Το δημοσίευμα του BBC επισημαίνει ότι η στενή χρηματοπιστωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν νεόπλουτοι ολιγάρχες αναζητούσαν μέρη για να τοποθετήσουν το ρευστό τους.

Παράλληλα, το BBC αναφέρεται και στα προνόμια που λάμβαναν μέχρι τώρα οι ρωσικές εταιρείες που ήθελαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, τονίζοντας το κυπριακό φορολογικό καθεστώς που προβλέπει χαμηλή φορολόγηση των ρωσικών εταιρειών.

Πλέον είναι διάχυτοι οι φόβοι για απόσυρση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μετατοποθέτηση των χρημάτων τους σε άλλες τράπεζες (Σιγκαπούρη ή Ντουμπάι), επιδεινώνοντας την ήδη δεινή κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, καταλήγει το δημοσίευμα.

Le Monde: Η φορολόγηση καταθέσεων ξανάγινε σε Ιταλία και Νορβηγία

«Το μέτρο των καταθέσεων μπορεί να απαλύνει αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde , εκτιμώντας πως η βούληση των τροικανών για ζεστό γρήγορο χρήμα δεν πρόκειται να αλλάξει!

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει πως το μέτρο της φορολόγησης των καταθέσεων δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά!

Ήταν το 1992, όταν η Ιταλία αντιμέτωπ�� με μια σοβαρή οικονομική κρίση η Ιταλία βλέπει το χρέος της να φτάνει το 120% του ΑΕΠ. Η μείωση του χρέους γίνεται λοιπόν προτεραιότητα για τη Ρώμη. Για να βρει χρήματα γρήγορα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο αποφασίζει να ορίσει ένα «κούρεμα» 0,6% σε όλες τις καταθέσεις των Ιταλών. Το μέτρο επέτρεψε να συγκεντρωθούν 30 δισ. λίρες, ήτοι 15 δισ. ευρώ.

Το 1936 η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφασίζει να φορολογήσει όχι τις τραπεζικές καταθέσεις αλλά τους τόκους με 20%. Η ιδέα ήταν να αυξηθεί η φορολόγηση του κεφαλαίου η οποία εκρίθη ιδιαίτερα χαμηλή. «Οι συνέπειες αυτού του μέτρου ήταν πολύ πιο ανώδυνες απ'ό,τι στην Ιταλία ή στην Κύπρο ειδικά γιατί επρόκειτο για ένα μέτρο πολιτικό και όχι οικονομικό» εξηγεί ο αναλυτής.

Γιατί είναι εξαίρεση η περίπτωση της Κύπρου;

Το παράδειγμα της Κύπρου είναι πολύ διαφορετικό από της Ιταλίας και της Νορβηγίας, καθώς στη Μεγαλόνησο σε αντίθεση με τις άλλες χώρες ,τις αποφάσεις λαμβάνει η τρόικα και όχι η κυβέρνηση.

Tο μέτρο που υιοθετήθηκε στην Κύπρο είναι σύμφωνα με τον αναλυτή Eric Delannoy, «μέτρο υπερβολικό, μέτρο κατάσχεσης αφού πλήττει όλους τους καταθέτες, ακόμη και αυτούς που δεν συμμετείχαν στην κρίση. Δείχνει για μια ακόμη φορά ότι τα συμφέροντα των ευρωπαίων ηγετών δεν είναι ίδια με τα συμφέροντα των πολιτών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top