Ημέρα σταθμός για την Ευρωζώνη: η Κύπρος καταψηφίζει ομόφωνα την πρόταση του Eurogroup!

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής στη Λευκωσία


Σε ημέρα-σταθμό όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη μετατρέπεται η σημερινή ημέρα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων ξεκίνησε πριν από λίγο στη Βουλή της Κύπρου, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς παρά την αρχική στήριξη της πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πλέον έχει αλλάξει η στάση του ίδιου και του κόμματός του (ΔΗΣΥ), σε μία εντυπωσιακή μεταστροφή η οποία εξηγείται όμως από την θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο.

Η κρίσιμη ψηφοφορία πάντως οδεύει προς αναβολή για αύριο, μετά την ανακοίνωση από το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα απόσχει από αυτήν σε περίπτωση που διεξαχθεί σήμερα. Αντίθετο με την αναβολή είναι το κόμμα του ΑΚΕΛ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε δημόσια την ��πογοήτευση του προς τους «φίλους» του όπως ο ίδιος αποκαλεί τους δανειστές!


anastasiadis-daneistes.jpg

Μιλώντας στη Σουηδική τηλεόραση, όταν ρωτήθηκε για το πως θα χειριστεί την κατάσταση, ο κος Αναστασιάδης, είπε χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο eurogroup», τονίζοντας πάντως πως η Κυπριακή κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων.

«Πείτε «ΟΧΙ» στο νομοσχέδιο!»

2013_03_03_09_55_00__9e652a51d585411682863ea60dbe9a3a.jpg

Αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ζήτησε απερίφραστα να καταψηφισθεί η πρόταση του Eurogroup. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής μιλώντας συγκεκριμένα στην ολομέλεια ζήτησε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να πουν ένα βροντερό «ΟΧΙ» στο νέο σχέδιο!

Άλλωστε, παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν να αναβάλλεται η συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, τελικά αποφασίστηκε να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να τεθεί ��ρος ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το επίμαχο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου οι καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους, σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ενδέχεται πάντως να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες που έχουν λάβει οικονομικά μέτρα μεγάλης κλίμακας υπό την πίεση της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.


Βίντεο mega ​​​​​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top