IIF: Επικίνδυνο προηγούμενο το κούρεμα καταθέσεων!

«Υπονομεύεται η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών καταθέσεων»

IIF: Επικίνδυνο προηγούμενο το κούρεμα καταθέσεων!

Για επικίνδυνο προηγούμενο προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) όσον αφορά την πρόταση για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο Τιμ Άνταμς, διευθυντής του IIF, η ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου σχετικά με την επιβολή εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις των τραπεζών στο πλαίσιο της διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την κρίση της ευρωζώνης και υπονομεύει την εμπιστοσύνη που «χτίστηκε» τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έσπασε» την πολιτική της εγγύησης των καταθέσεων: «Η διάβαση του Ρουβίκωνα σχετικά με την αντιμετώπιση των εγγυημένων καταθέσεων και η υπονόμευση της ρητής εγγύησης –μπορεί κανείς να το αποκαλέσει φόρο ή ό,τι άλλο θέλει- αλλά ουσιαστικά η εγγύηση που σπάει, ανοίγει πολλές διαφορετικές πιθανότητες για επιδράσεις αποσταθεροποίησης, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

«Την επόμενη φορά που θα υπάρξει μία κρίση σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες, οι καταθέτες θα διερωτηθούν, γιατί να πρέπει να περιμένω να δω εάν θα επιβληθούν οι ίδιοι κανόνες; Νομίζω πώς είναι ένα απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο, αναμφισβήτητα» κατέληξε ο διευθυντής του IIF.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top