Στροφή 180 μοιρών από το Eurogroup:Προτείνουν φόρο μόνο για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Με συντελεστή 15,6% - Δείτε την ανακοίνωση και τις προϋποθέσεις!

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλε – συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο, στο οποίο συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Γ.Στουρνάρας καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν το Eurogroup ζήτησε από την Κυπριακή πλευρά να φέρει νέο σχέδιο με τέλος (φόρο) στις καταθέσεις για ποσά πάνω από τα 100.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο της συγκέντρ��σης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως το ποσό των 100.000 ευρώ και εναλλακτικά την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή στο 15,6% για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000, ώστε να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στα πλαίσια της συμφωνίας.

H ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup:

Το Eurogroup πραγματοποίησε απόψε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό της κατάστασης στην Κύπρο.

Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτε��χθηκε στις 16 Μαρτίου σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος προσαρμογής και του κονδυλίου για τη χρηματοδότηση της Κύπρου αντικατοπτρίζει τη συναίνεση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ανθηρό μέλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις τραπεζικές καταθέσεις είναι ένα εφάπαξ μέτρο. Το μέτρο αυτό- σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική στήριξη - θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού συσ��ήματος και ως εκ τούτου, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο. Σε περίπτωση μη λήψης του εν λόγω μέτρου, η Κύπρος θα ερχόταν αντιμέτωπη με σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση

Το Eurogroup εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα εφαρμόσουν μεγαλύτερη κλιμάκωση στην εφάπαξ εισφορά σε σύγκριση με όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει την στοχευμένη μείωση του πακέτου χρηματοδότησης και - ως εκ τούτου- δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της χρηματικής βοήθειας που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση των αρχών να κηρύξουν προσωρινή αργία στην Κύπρο στις 19-20 Μαρτίου για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και παροτρύνει τις κυπριακές αρχές και την βουλή να λάβουν γρήγορα απόφαση για την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, στη βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής.

Υπενθυμίζουμε πως το αρχικό σχέδιο που έφερε πανικό και αγανάκτηση στους Κυπρίους προέβλεπε έκτακτη φορολόγηση ακόμη και για ��αταθέσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ!

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top