Πισσαρίδης: Η ευρωζώνη έχασε την αξιοπιστία της

Τι λέει ο νομπελίστας καθηγητής

Για το σοβαρό κόστος του πακέτου διάσωσης παρά τη δημιουργία πιο βιώσιμων συνθηκών για τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου προειδοποιεί με δηλώσεις του στους Times ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο Νομπελίστας πρόεδρος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας σχολιάζει ότι για τους Κυπρίους, όπως και για τους Έλληνες, η ευρωζώνη έχει χάσει την αξιοπιστία της. Σημειώνει πως οι συμπατριώτες του αισθάνονται ότι η ευρωζώνη τους απογοήτευσε, καθώς η Κύπρος δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ για να δαπανά χρήματα αλόγιστα.

«Η βασική αιτία του προβλήματος είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες επένδυσαν βαριά σε ελληνικά ομόλογα και όταν ήρθε το κούρεμά τους δεν μπόρεσαν να το απορροφήσουν. Επομένως η τρόικα της Ελλάδας δημιούργησε το πρόβλημα και έπειτα ήρθε να τιμωρήσει τον αθώο Κύπριο αποταμιευτή με ένα επιπλέον χτύπημα», δηλώνει ο κ. Πισσαρίδης.

Όπως προσθέτει, προβλέπει φυγή κεφαλαίων ξένων μεγαλοκαταθετών από την Κύπρο, αλλά σημειώνει ότι οι μικροκαταθέτες δεν έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές από τις τοπικές τράπεζες τους. Υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις κάτω των 30.000 ευρώ θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Διερωτάται πώς μπορεί να πει κανείς στους πολίτες ότι έχει ωφεληθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη. «Απογοήτευσε ένα από τα μικρά και ανίσχυρα κράτη-μέλη της και αυτό προκαλεί αβεβαιότητες και αστάθειες για το μέλλον. Και όλα αυτά για 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ – περίπου όσο ένα λάθος στρογγυλοποίησης στην ευρωζώνη», προσθέτει ο Κύπριος καθηγητής.

Πάντως ο κ. Πισσαρίδης σημειώνει ότι οι ��ναλλακτικές που προσφέρθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση ήταν ακόμα πιο απαράδεκτες.

Σχολιάζει επίσης ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις στην Ιταλία και στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα. «(Η κυπριακή περίπτωση) δείχνει ότι ειδικά το ΔΝΤ σχεδιάζει να είναι πολύ σκληρό στα πακέτα διάσωσης και ξέρει πώς να πονά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top