"Βόμβα" Σόιμπλε:«Η Κύπρος, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήθελαν εγγύηση καταθέσεων 100.000 ευρώ»

«Αυτοί να λογοδοτήσουν τώρα στον κυπριακό λαό»

"Βόμβα" Σόιμπλε:«Η Κύπρος, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήθελαν εγγύηση καταθέσεων 100.000 ευρώ»

Στην κυπριακή πλευρά, την Κομισιόν και την ΕΚΤ ρίχνει την ευθύνη για το «κούρεμα» των κάτω του εγγυημένου ποσού των 100.000 ευρώ καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O κ. Σόιμπλε μιλώντας στο κρατικό γερμανικό κανάλι ARD αποκάλυψε ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστήριξαν πως θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι εκείνοι που δεν ήθελαν να πέσει το βάρος του «κουρέματος» μόνο στους μεγαλοκαταθέτες ήταν η Κομισιόν, η ΕΚΤ, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση.

«Εκείνοι που δεν ήθελαν το 'bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή τη λύση. Εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», κατέληξε.

«Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φτάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα 'bail-in'», επέμενε σε άλλο κομμάτι της συνέντευξης.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης».

Πάντως διευκρίνισε ότι αν απορρίψει τελικά το σχέδιο η Βουλή τότε οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top