-Κυρ Στέφανε στείλε σπίτι 1 κιλό μακαρόνια, λίγο ρύζι και μερικές πατάτες και θα στα πληρώσω!

Με το μενού του 1965 μοιάζει το φαγητό των σύγχρονων νοικοκυριών λόγω κρίσης!

​Θυμάστε τη σκηνή από την ταινία Μοντέρνα Σταχτοπούτα με την φτωχή και στριμωγμένη από τα χρέη και τις υποχρεώσεις Αλίκη Βιουγιουκλάκη να μιλά με τον κυρ Στέφανο τον παντοπώλη στο τηλέφωνο και να του ζητά όλο χαρά… ρύζι και μακαρόνια;;; Μπορεί να γυρίστηκε το 1965, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ!

Όσο θλιβερό και αν είναι, τέτοιες σκηνές εξελίσσονται καθημερινά με χιλιάδες Έλληνες που δυστυχώς σιτίζονται κυρίως με ρύζι, πατάτες και όσπρια, καθώς η κρίση έχει βάλει «μαχαίρι» σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Διατροφή και Οικονομική Κρίση», σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείω��η των εισοδημάτων τους.

Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

Τα τρόφιμα που επιλέγονται συχνότερα για κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).

Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες).

Και όπως έλεγε και η ταινία... κάντε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός....

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top