Είσαι σε διάσταση με το πρώην πάμπλουτο ταίρι σου; Μη σκας, μαζί θα χαίρεστε τα... σπίτια του!

Αρειος Πάγος: Κανένα φορολογικό απόρρητο για τους εν διαστάσει συζύγους |

​Μπορεί το έτερον σας ήμισυ κατά τη διάρκεια του γάμου σας να σας φλόμωνε στα ψέματα, ωστόσο από δω και στο εξής ακόμη και αν είστε σε διάσταση θα πρέπει να σας δίνει πλήρη ενημέρωση για τη κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του, έτσι ώστε να υπολογίζεται το ποσό της διατροφής. Αυτό αναφέρει σε σχετική του εγκύκλιο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κόβοντας τη... φόρα σε όσους επιχειρούν να κρύψουν ακίνητα, επικαλούμενοι το φορολογικό απόρρητο.

Από το 2005 έως και το 2011 οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση στοιχείων ακινήτων, ωστόσο με κάποιες αλλαγές στο Νόμο 3427/2005 ορίζεται ότι οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φορολογικούς σκοπούς και δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους για δίωξη εκείνου π��υ υπέβαλε τη δήλωση.

Οι δηλώσεις είναι απόρρητες και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο τον οποίο αφορούν αυτές. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων αποκλειστικά και μόνο στα συγκεκριμένα πρόσωπα που ορίζονται, για την άσκηση συγκεκριμένων σκοπών. Ειδικότερα, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 1445 του Αστικού Κώδικα. (Το άρθρο 1445 του Α.Κ. ορίζει ότι καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής). Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμοδίου Εισαγγελέα στη Δ.Ο.Υ., ο αρμόδιος Προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να δίνει κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και προπάντων για τα εισοδήματά του.

Με νέα εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ορίζεται, όμως, ρητά ότι οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να χορηγούν στοιχεία ακινήτων για τον καθορισμό διατροφής ακόμα και σε εν διαστάσει συζύγους. Συνεπώς, στην περίπτωση που προσκομίζεται παραγγελία του αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στην οποία ρητά ζητείται η γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων για τον καθορισμό της διατροφής, οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να χορηγούν τα στοιχεία αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top