Κορυφαίος της Οξφόρδης προειδοποιεί τη Γερμανία: Αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, καταστρέφεστε!

«Πολλές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στην εντατική» υπογραμμίζει

Κορυφαίος της Οξφόρδης προειδοποιεί τη Γερμανία: Αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, καταστρέφεστε!

Δραματική έκκληση προς τη Γερμανία να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση της ευρωζώνης απευθύνει με άρθρο του στον βρετανικό Guardian, ο γνωστός ιστορικός και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τίμοθι Γκάρτον Ας, υποστηρίζοντας ότι «ο μεγάλος χαμένος» από μία πιθανή διάλυση της ευρωζώνης θα είναι η ίδια η Γερμανία.

Ο ίδιος τονίζει ότι πολλές οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται στην εντατική παρά τις «ηρωικές» προσπάθειες και αναρωτιέται για πόσο ακόμη «θα μπορέσουν αυτές οι κοινωνίες να αντέξουν τέτοια επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής πίεσης πριν η δημοκρατική πολιτική τους διολισθήσει στα άκρα;». Μάλιστα, παραθέτει το παράδειγμα της εκλογικής επιτυχίας του υπερ-εθνικιστικού, ξενοφοβικού και νεοφασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Αφού επισημαίνει και τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες σε Ιτ��λία και Ισπανία, ο Τίμοθι Γκάρτον Ας υποστηρίζει ότι κατανοεί την αντίδραση των Γερμανών πολιτών όταν τους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να σώσουν άλλους λαούς που δεν είναι τόσο πειθαρχημένοι ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «όταν τα δεδομένα αλλάζουν, ή τουλάχιστον γίνονται πιο ξεκάθαρα, οι πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται και αυτές καταλλήλως. Καθήκον των πολιτικών σε μία λειτουργική, φιλελεύθερη δημοκρατία είναι να αναγνωρίζουν αυτά τα δεδομένα και να τα εξηγούν στους ψηφοφόρους τους, όχι να δένουν τους ψηφοφόρους τους με ασαφείς και ψεύτικες υποσχέσεις».

Η Γερμανία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει, προσθέτει ο Ας, και προειδοποιεί ευθέως τη χώρα της Μέρκελ: «Η Γερμανία είναι αυτή που έχει να χάσει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, από την κατάρρευση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, μόνο η έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε έλληνες, ισπανούς, πορτογάλους και ιρλανδούς οφειλέτες ανέρχεται στα 400 δισ. ευρώ».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top