Τι θα γίνει με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ΟΕΟ;;;;

Που δίνουν τα χέρια που διαφωνούν ριζικά τρόικα και κυβέρνηση

Τι θα γίνει με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ΟΕΟ;;;;

​Στη χθεσινή σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη και η τρόικα, στο θέμα των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δεν προέκυψε κάτι νεότερο. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

Να σημειώσουμε ότι η τρόικα δηλώνει δυσαρεστημένη με την έως τώρα εξέλιξη και ζητά αλλαγή του νόμου γιατί όπως υποστηρίζει το ισχύον σύστημα βάζει σε κίνδυνο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Από τη μία η τρόικα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών με εισόδημα έως 25.000 ευρώ (το οποίο έχει προκύψει μετά από μείωση 35% σε σχέση με το 2010) και μάλιστα να το χαρακτηρίζει ως “παγκοσμίως πρωτότυπο μέτρο” ωστόσο από την άλλη πλευρά πιέζει για το “ψαλίδισμα” ευνοϊκών διατάξεων, φοβούμενοι το ενδεχόμενο διάθεσης περισσότερων κεφαλαίων στις τράπεζες.

Έτσι οι διαπραγματεύσεις τρόικας – υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:

-Η τρόικα ζητά να μπει “πλαφόν” στο ανεξόφλητο υπόλοιπο των νοικοκυριών που θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα βάζει όριο τις 120.000 ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει στην αύξηση αυτού του ποσού, υποστηρίζοντας ότι οι οικογένειες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος κατά 35% και έχουν πέσει στα 25.000 ευρώ, είχαν δανειστεί περισσότερα χρήματα.

-Οι δανειστές ζητούν στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος για τις δόσεις των δανείων να γίνεται από τις τράπεζες ανά εξάμηνο η επανεξέταση των δικαιούχων. Το υπουργείο είχε προτείνει ανά δύο χρόνια, η τρόικα έλεγε πριν από μέρες ανά χρόνο και τώρα διατυπώνει θέση για έξι μήνες. Το υπουργείο αντιτείνει ο έλεγχος να γίνεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

-Η τρόικα ζητά όλο το νέο πλαίσιο να επαναξιολογείται ανά έξι μήνες. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να έχει την επιστασία η Τράπεζα της Ελλάδας και όχι οι τράπεζες.

-Οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στο ανώτατο ύψος της π��ριουσίας (καταθέσεις και ακίνητα) που πρέπει να θεσπιστεί για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στη ρύθμιση. Αυτό είναι οι 300.000 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top