Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά - τρόικας!

Στο επίκεντρο οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Σήμερα στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία αναβλήθηκε χθες προκειμένου, όπως έγινε γνωστό, να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, δεδομένου ότι παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από σημαντικά θέματα

«Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας πως «υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά «αγκάθια» είναι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) και οι δόσεις των χρεών προς εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μάλιστα, το ζήτημα των απολύσεων συζητήθηκε εκτενώς χθες παρουσία αυτή τη φορά, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Οι τροικανοί ζητούν την εφαρμογή τ��υ προγράμματος μείωσης προσωπικού με αποχωρήσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά και θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε αριθμό μεγαλύτερο των 150.000 μέχρι το 2015, και επιπρόσθετα την εφαρμογή της κινητικότητας για 25.000 υπαλλήλους εντός του 2013, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πρέπει να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα με προοπτική απόλυσης το 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανακάλυψαν ωστόσο και νέα προβλήματα, όπως είναι ο κίνδυνος αύξησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι ελλιπείς έλεγχοι των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ εκφράζουν ανησυχία και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες μιας ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top