Με ανάδρομο Ερμή, δε βρίσκεις χρυσή τομή! Τρία τα μεγάλα "αγκάθια" με την τρόικα!

Γ.Στουρνάρας:«Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις»

​Μπορεί για κάποιους στο κυβερνητικό επιτελείο τα δύσκολα με την τρόικα να είχαν τελειώσει, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ένα νέο «θρίλερ» ξεκινά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας!

Τι και αν πολλοί μίλαγαν για κλίμα αισιοδοξίας…. η πραγματική εικόνα των χθεσινών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν ε��τελώς διαφορετική! Βλέπετε κινείται και ανάδρομα ο πλανήτης της επικοινωνίας!

Έτσι, ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία είναι τα ζητήματα-φωτιά που παραμένουν ανοιχτά και εμποδίζουν την όποια συμφωνία με τον κο Τόμσεν και τους συνεργάτες του!

Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα! «Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις» τόνισε ο Υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Η υπό εξέταση συμφωνία αφορά σε 18 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και σε 48 δόσεις για τη ρύθμιση «της τελευταίας ευκαιρίας», υπό προϋποθέσεις που έχουν κυρίως να κάνουν με τη φερεγγυότητα και τη συνέπεια του οφειλέτη. Η ελληνική πλευρά προτείνει ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας, και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το ��υνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.

Από την πλευρά τους, οι τροικανοί προτείνουν πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν, να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» ακούει στο όνομα: ΧΑΡΑΤΣΙ και το κατά πόσον θα εισπραχθεί και με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.

Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα». Αυτό το θέμα μάλιστα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Παράλληλα, στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύ θετική. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους», είπε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Βάσει αυτών των δεδομένων, δεν είναι απίθανο να παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί».

Όπως και να χει, οι κρίσιμες συναντήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Εν τω μεταξύ, στις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο κορυφαίο επίπεδο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί η φορολογία για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα - μίλησε για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.
Βίντεο mega, ant1
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top