Έτοιμο το τελικό σχέδιο: Οριστική νομιμοποίηση για το 70-80% των αυθαιρέτων

Με την άδεια και ένα παράβολο των 500 ευρώ

Να νομιμοποιούν τις δομικές αυθαιρεσίες των κτισμάτων τους θα μπορούν οι ιδιοκτήτες κτιρίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν την περιοχή που έχουν ανεγερθεί.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει εντός των ημερών για τις αυθαίρετες κατασκευές ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται διαδικασί��ς νομιμοποίησης που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρεσιών με την προσκόμιση της οικοδομικής άδειας του κτίσματος και την πληρωμή ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ.

Έτσι, κατηγοριοποιούνται οι μη νόμιμες κατασκευές και ανάλογα με το βαθμό αυθαιρεσίας θα εντάσσονται σε κλιμάκια που θα προβλέπουν τις ανάλογες διαδικασίες νομιμοποίησης ή τακτοποίησης.

Στόχος είναι να δοθεί οριστικά τέλος σε υποθέσεις με μικροαυθαιρεσίες που υπολογίζεται ότι αποτελούν το 70-80% των αυθαιρέτων. Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης για τις βαριές περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν καμία άδεια δόμησης.

Τρεις κατη��ορίες αυθαιρέτων

Ειδικότερα, με το νέο σχέδιο νόμου δημιουργούνται τρεις κατηγορίες αυθαιρέτων.

Η πρώτη για την οποία αποκλείεται η νομιμοποίηση ή τακτοποίηση, αφορά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση.

Η δεύτερη, για την οποία θα ακολουθηθεί η υφιστάμενη διαδικασία τακτοποίησης, αφορά κτίσματα που δεν διαθέτουν καθόλου οικοδομική άδεια ή έχουν κάνει μεγάλη υπέρβαση των υφιστάμενων όρων δόμησης.

Η τρίτη κατηγορία, για την οποία θα δίνονται οριστικοί τίτλοι, αφορά τις μικροαυθαιρεσίες σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τους όρους δόμησης της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top