Ζει και βασιλεύει το φακελάκι… απλά «μπήκε» λόγω κρίσης!

Πρωταθλητής το Δημόσιο και η… Αττική - Μεταξύ 45-54 ετών η πλειοψηφία των θυμάτων

Όχι που θα... καταλάβαινε το φακελάκι από κρίση!

Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», το 2012 το μέγεθος της εγχώριας μικροδιαφθοράς συρρικνώθηκε τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αν τα περιστατικά μειώθηκαν σε ελάχιστο βαθμό. Κοινώς, η διαφθορά ζει και βασιλεύει απλά τα ποσά που μπαίνουν πλέον στα φακελάκια είναι μειωμένα λόγω κρίσης…

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, τα χρηματικά ποσά που μπαίνουν στα φακελάκια, για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας, δεν ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ (υπολογίζεται 420 εκατ. ευρώ έναντι 554 εκατ. ευρώ το 2011), ενώ ο αριθμός περιστατικών της διαφθοράς έπεσε κατά 1,6% (8,6% το 2012, έναντι 10,2% το 2011).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το Δημόσιο παραμένει ο βασιλιάς στο φακελάκι, ενώ τα περισσότερα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στην Αττική. Παράλληλα, η πλειοψηφία των θυμάτων ανή��ουν στο ηλικιακό φάσμα 45-54 ετών.

Ειδικότερα:

Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα

Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να λαμβάνει τα περισσότερα φακελάκια, έναντι του ιδιωτικού τομέα, με τα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες να παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της μικροδιαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Εντούτοις, τα φακελάκια που προορίζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες χαρακτηρίζονται από λιτότητα, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τα ποσά μειώθηκαν κατά 12,2% (1.228 ευρώ το 2012, έναντι 1.399 ευρώ το 2011).

Η διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα

Από την άλλη πλευρά, ο ιδιωτικός τομέας κερδίζει περισσότερα, δεδομένου ότι τα φακελάκια γίνονται πιο «παχυλά» κατά 2,6% (μέσος όρος 1.442 ευρώ το 2012, έναντι 1.406 ευρώ το 2011), παρά την κάμψη στον αριθμό των παράνομων δοσοληψιών (2,6% το 2012 έναντι 3,6% 2011).

Η γεωγραφία της διαφθοράς

Σημειώνεται έντονη διαφοροποίηση του φαινομένου της μικροδιαφθοράς στην ελληνική επικράτεια, με τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοπόρο τον Νομό Αττικής (λόγω της συγκέντρωσης της πλειοψηφίας των δημοσίων υπηρεσιών).

Το προφίλ των θυμάτων της διαφθοράς

Η έρευνα σκιαγραφεί επιπλέον και το ατομικό κοινωνικό προφίλ των θυμάτων της μικροδιαφθοράς. Πρόκειται, κυρίως, για άνδρες ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενους ή εργοδότες. Παράλληλα, παραμένει μαζική η τάση της μη έκδοσης αποδείξεων αν και το 27% των πολιτών δηλώνουν πως δεν πληρώνουν αν δεν τη λάβουν.

Τα αντίδοτα της μικροδιαφθοράς

Τέλος, η έρευνα καταγράφει ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση εκτός από τον εκσυγχρονισμ�� της δημόσιας διοίκησης, συνεισφέρει και στον περιορισμό των παράνομων συναλλαγών. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας και ενθάρρυνσης των whistleblowers (δηλαδή όσων προβαίνουν σε αποκαλύψεις πληροφοριών για κάποιο αδίκημα διαφθοράς), όχι μόνο θα εξοικονομήσει πόρους, αλλά μακροπρόθεσμα θα αλλάξει νοοτροπίες, σπάζοντας χρόνιους φαύλους κύκλους που «ανέχονται» δωρολήπτες και δωροδότες.

Δείτε τον πίνακα με τον... τιμοκατάλογο της διαφθοράς!

Βίντεο alpha

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top