Μας «τσικνίζουν» κανονικότατα οι τροικανοί! Μπλοκάρουν και τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα

Όλο το παρα��κήνιο της συνάντησης Χατζηδάκη - Τόμσεν

​Σκληρό παζάρι εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας όχι μόνο για τις απο��ωρήσεις στο Δημόσιο αλλά και για τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για την οποία ο κος Τόμσεν και οι συνεργάτες του διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις.

Οι τροικανοί αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης με την ηγεσία του υπουργείου εκφράζουν την αντίθεσή τους στη ρύθμιση, όπως και στην αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι αλλαγές αυτές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία και για το υπουργείο! Το «team» Χατζηδάκη πιστεύει ότι θα καταφέρει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να κάνουν πίσω σε νέα πενταμερή συνάντηση που σχεδιάζεται με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

«Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς μετά τη συνάντηση.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι «δεν τέθηκε το θέμα αυτό σε αυτή τη συζήτηση».

Εκτός από το θέμα των δανείων εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα δημιουργίας Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα, για το οποίον υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Προκειμένου να πεισθεί η πλευρά της Τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε μελέτη του διεθνούς οίκου Oliver Winmann η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος σύστασης του Ταμείου και προστιθέμενη αξία καθώς μπορεί να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό της έλλειψης ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα..

Ο κος Χατζηδάκης πάντως δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι αν ιδρυθεί το συγκεκριμένο Ταμείο θα αντιμετωπιστε�� το θέμα της ρευστότητας για έργα υποδομών, ενέργειας, κ.λπ.

Τέλος, η Τρόικα ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό από την αποκέντρωση της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ.

Βίντεο star

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top