Ελεύθερε επαγγελματία για πες αλεύρι… αλλαγή στην καταβολή του ΦΠΑ σε γυρεύει!

Οι προτάσεις και οι ... ενστάσεις!

​Εισήγηση για μπλοκάρισμα που θα φθάνει μέχρι και σε κατασχέσεις για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ έχει δεχθεί -όπως αναφέρουν πληροφορίες- η ηγεσία του υπ. Οικονομικών.

Στόχος, λένε, είναι να καταργηθεί η δυνατότητα καταβολής σε τρεις δόσεις στο τρίμηνο που ακολουθεί.

Αντ' αυτού του συστήματος με ειδική διάταξη, θα καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα (ή κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις) καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Στη συνέχεια και εντός 10 εργάσιμων ημερών, δηλαδή 2 εβδομάδων θα πρέπει να εξοφλούν την υποχρεώσή τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιλέγει ότι αυτά αποτελούν εισηγήσεις που δεν έχουν λάβει καμία τελική απόφαση και τελική μορφή.

Ο στόχος είναι να υποχρεωθούν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να ελεγχθούν.

Όσον αφορά την κατάργηση των δόσεων, από την οποία επωφελείται το συντριπτικό τμήμα των συνεπών επαγγελματιών για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου, έχουν πλήρη συναίσθηση για το μεγάλο πρόβλημα που θα προκληθεί στην αγορά από την πίεση να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες εμπρόθεσμα και χωρίς τις δόσεις τριμήνου τον φόρο στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στην απόδοση του ΦΠΑ

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο οικονομικών, οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, καθώς σήμερα πληρώνουν 2% προσαύξηση για τις δόσεις αυτές σε σχέση με 1% που θα πληρώνουν με το νέο σύστημα.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κάθε μήνα ΦΠΑ. Συνεπώς μετά από 3 μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης ο ΦΠΑ που καταβάλλεται είναι ολόκληρος ενός μηνός. Για παράδειγμα (δήλωση €10.000 ΦΠΑ κάθε μήνα):

pinakas1.jpg

Με το ��έο σύστημα έχουμε βεβαίωση του ποσού με την δήλωση (τέλος μήνα της δήλωσης):

pinakas2.jpg
Με το σημερινό σύστημα οι επιχειρήσεις πληρώνουν προσαυξήσεις 2% οι οποίες τώρα πια γίνονται “ταμειακές” δηλαδή 1%.

Το νέο σύστημα είναι απλούστερο, επιτρέπει στη διοίκηση να ξέρει τα πραγματικά στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθάει τις επιχειρήσεις που σήμερα θέλουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν λόγω ρευστότητας και απελευθερώνει ελεγκτές για να ασχοληθούν με ουσιαστικούς ελέγχους εκεί που η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top