ΕΚΤ: Δε σφάξανε… που θα φύγουμε από την τρόικα!

Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων παρά τις διαψεύσεις της τράπεζας

ΕΚΤ: Δε σφάξανε… που θα φύγουμε από την τρόικα!

​Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτήρισε σήμερα Τρίτη αβάσιμα τα πρόσφατα δημοσιεύματα Γερμανικών εφημερίδων ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες εντός της ΕΚΤ σχετικά με τη συμμετοχή της στην τρόικα.

«Η ΕΚΤ δεν θα αποχωρήσει από την τρόικα και όποια δημοσιεύματα αναφέρουν κάτι τέτοιο είναι αβάσιμα. Δεν βλέπουμε κάποιο κίνδυνο για την ανεξαρτησία μας από τη συμμετοχή μας στην τρόικα. Η συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα είναι σημαντική. Γνωρίζουμε καλά την Ευρώπη, τους θεσμούς της, την οικονομία της και παρέχουμε τεχνογνωσία σε μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα.Δεν θα αποχωρήσουμε από την τρόικα» είπε χαρακτηριστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Γιόργκ Άσμουσεν.

Σημειώνεται πως οι γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Sueddeutsche Zeitung ανέφεραν ότι ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν πως η συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας στις προσπάθειες διάσωσης της Ευρωζώνης μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων και να περιορίσει την ανεξαρτησία της.

«Το επίπεδο της δυσφορίας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που υπάρχουν σκέψεις μετα��ύ ορισμένων σημαντικών μελών της ΕΚΤ να αφήσουν εντελώς την τρόικα» , ανέφερε η Die Welt, επικαλούμενη χρηματοοικονομική πηγή που δεν θέλησε να κατονομάσει.

Υπάρχει θέμα μείωσης των επιτοκίων τη Πέμπτη; Διαψεύδει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λάβει μέτρα στη συνεδρίαση της Πέμπτης για να βοηθήσει την Ιταλία ή άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ωστόσο, νέες οικονομικές προβλέψεις μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στο μέλλον.

Στις αγορές υπάρχουν προσδοκίες για νέα μέτρα παρέμβασης, μέσω αγοράς ομολόγων, ωστόσο τα στελέχη της ΕΚΤ διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Μπενουά Κερ, μέλος του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αποτελεί τον πυρήνα του ευρύτερου 23μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τράπεζα δεν θα παρέμβει εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στις αποδόσεις των ομολόγων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top