Σταυροκοπιέται με την Ελλάδα το Time: Πως γίνεται να εισάγετε ντομάτες απ’ την Ολλανδία;

«Έχετε άφθονη ηλιοφάνεια και καλλιεργείτε 10 φορές μεγαλύτερη έκταση»!

Σταυροκοπιέται με την Ελλάδα το Time: Πως γίνεται να εισάγετε ντομάτες απ’ την Ολλανδία;

Να εξηγήσει το παράδοξο που η Ελλάδα εισάγει ντομάτες από την Ολλανδία επιχειρεί το Time.

To έγκυρο περιοδικό εξετάζει τη διαφορά στον τρόπο παραγωγής της ντομάτας μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, καταγράφοντας «τα προβλήματα και τις τεράστιες διαφορές» που υπάρχουν στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα σε διάφορες χώρες της Νομισματικής Ένωσης.

Ειδικότερα, το Time τονίζει πως η Ολλανδία από… μη υπολογίσιμος παίκτης στην παραγωγή ντομάτας, κατάφερε μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και την καλή οργάνωση να υπερκεράσει τους παραδοσιακά μεγαλύτερους Ευρωπαίους παραγωγούς (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) και να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντομάτας στην Ευρώπη.

Πως έγινε αυτό; Οι Ολλανδοί παραγωγοί -προκειμένου να εξισορροπήσουν την έλλειψη του «προνομιακού» (για την παραγωγή ντομάτας) κλίματος που έχει ο ευρωπαϊκός Νότος- χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπια, χρησιμοποιούν τεχνητό υπόστρωμα αντί για χώμα, ελέγχουν ηλεκτρονικά τη θερμοκρασία, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιούν βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εντόμων και των ζιζανίων.

Έτσι, όταν ένας ευτυχής Έλληνας παραγωγός παράγει 7 κιλά ντομάτας ανά τετραγωνικό μέτρο, ο αντίστοιχος Ολλανδός φθάνει τα περίπου 70 κιλά... Και όλα αυτά τη στιγμή που η αγροτική επιφάνεια που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την παραγωγή ντομάτας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ολλανδίας!

Στο ίδιο δημοσίευμα, το Time σημειώνουν επίσης ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι 44% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το εργατικό κόστος διπλάσιο. Παράλληλα, καταγράφουν και τα ολιγοπώλια των μεσαζόντων που ελέγχουν τη διανομή της ντομάτας και κερδοσκοπούν εις βάρος καταναλωτών αλλά και παραγωγών…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top