Χίλιες και μια χειραψίες Σαμαρά-Ερντογάν – Υπέγραψαν 25 συμφωνίες

Όλο το παρασκήνιο από το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη

Χίλιες και μια χειραψίες Σαμαρά-Ερντογάν – Υπέγραψαν 25 συμφωνίες

​«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην γειτονική χώρα και της δεύτερης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

turkia.jpg

«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

samaras7.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η ��περάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

erdogan-ve-samaras.jpg

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, πρόκειται για μια μέρα-σταθμό στα ελληνοτουρκικά καθώς υπογράφηκαν πάνω από 20 συμφωνίες, πρωτόκολλα και μνημόνια σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες. Οι συμφωνίες αφορούν τους τομείς των μεταφορών, της υγείας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, ενώ θα υπογραφούν πρωτόκολλα μεταξύ των δύο γενικών γραμματειών Τύπου, των δύο ινστιτούτων μετρολογίας και μεταξύ της ΕΡΤ και της αντίστοιχης ΤΡΤ.

samaras-tourkia.jpg

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες. «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση.

Ερντογάν: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε μέρα

samaras-tourkia2.jpg

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.
Ερωτώμενος για τις διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.
Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «να αποτέλεσει ένα ιστορικό παρελθόν».

Υπενθυμίζουμε ότι ο κος Σαμαράς πέταξε για Τουρκία μετά από πρόσκληση του κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κατάρ. Στόχος των δύο πρωθυπουργών ήταν να στείλουν ένα μήνυμα καλής γειτονίας, οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

040313115632_2402.jpg

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και στις 11.00 με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι συναντήσεις έγιναν στην σκιά των ρηματικών διακοινώσεων των δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν, στις 12.00 το μεσημέρι, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες και ακολούθησε η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις, στις 13.00 το μεσημέρι.

Μετά τις κοινές δηλώσεις, ακολούθησε η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν 100 ελληνικές και 200 τουρκικές επιχειρήσεις.

Δείτε ένα απόσπασμα των δηλώσεων στο βίντεο του Mega...​

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top