Σκληρό παζάρι κυβέρνησης–τρόικας με το ΦΠΑ εστίασης και το φόρο πετρελαίου

Δανειστές: Εφαρμόστε το πρόγραμμα–Σταϊκούρας:Θα ξαναδούμε το φόρο πετρελαίου

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης–τρόικας με το ΦΠΑ εστίασης και το φόρο πετρελαίου

​Για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχό��ενο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τη επόμενη χειμερινή περίοδο! Μάλιστα δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα η κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει το συγκεκριμένο φόρο τον Απρίλιο! Ο κος Σταϊκούρας μιλώντας στα «Νέα», τόνισε πως η φετινή εμπειρία από την εξίσωση του φόρου των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να αξιολογηθεί τον Απρίλιο ως προς την οικονομική της αποτελεσματικότητα

Οι δηλώσεις Σταϊκούρα έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία με τους δύο νεκρούς φοιτητές στη Λάρισα, που έχασαν τη ζωή τους από αυτοσχέδιο μαγκάλι γιατί δεν είχαν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο αλλά και μετά τη θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της αδυναμίας χιλιάδων νοικοκυριών να ανταποκριθούν στην υψηλή φορολογία.

Μάλιστα, τόσο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα όσο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% στο 13% ) έπεσαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των χθεσινών διαπραγματεύσεων οικονομικού επιτελείου –τρόικας .

Αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έβαλαν προς το παρόν «πάγο» στο κυβερνητικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξαναθέσει το ζήτημα των «αναποτελεσματικών φόρων» στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροικανοί επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων του οικονομικού προγράμματος, επιμένοντας μάλιστα και στις πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο και στη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν κριθούν ικανοποιητικά τα σχέδια της ελληνικής πλευράς.

Το οικονομικό επιτελείο αφού διεμήνυσε ότι δεν συζητά την επιβολή πρόσθετων μέτρων ούτε στην παρούσα φάση, ούτε στο άμεσο μέλλον, έδωσε διαβεβαιώσεις πως σύντομα οι επιδόσεις θα είναι τέτοιες ώστε να μη χρειαστεί αυτό!

Ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% που είναι σήμερα στο 13% το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις του μέτρου στην κατανάλωση αλλά και στον κλάδο. Και αυτό γιατί, μπορεί το μέτρο να αύξησε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, όχι όμως στον βαθμό που είχε προβλεφθεί. Παράλληλα, η αύξηση του ΦΠΑ προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, φέρνοντας «λουκέτα», ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top