Σας ενδιαφέρει: Οι προϋποθέσεις για το πολυτεκνικό επίδομα – Ποιοι το δικαιούνται

Θα είναι 500 ευρώ ανά τέκνο – Ποιο είναι το ανώτατο οικογενειακό επίδομα

Οι προϋποθέσεις αλλά και οι δικαιούχοι του νέου επιδόματος πολυτέκνων και τριτέκνων ξεκαθαρίζουν με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι το βοήθημα των 500 ευρώ ανά τέκνο ετησίως θα δίνεται στις οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με 4 παιδιά και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Ως εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται τα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σ��ολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος

Το επίδομα χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα, φορολογούνται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:

α) Έλληνες πολίτες,

β) ομογενείς αλλοδαπούς και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,

γ) πολίτες κρατών μ��λών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες,

ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α΄201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α΄125)

στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα ��ιέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α΄176),

ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,

η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις και θα ακολουθήσει κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ με την οποία θα ρυθμιστούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της 10ετούς κατοικίας ή διαμονής στην Ελλάδα, η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top