Οι αλλαγές σε ληξιπρόθεσμα και κατασχέσεις στο νέο νομοσχέδιο

Θα επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών

Οι αλλαγές σε ληξιπρόθεσμα και κατασχέσεις στο νέο νομοσχέδιο

Ουσιαστικές αλλαγές που εκτιμάται ότι θα επιταχύνουν την είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές και φορο-πρόστιμα. εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ληξιπρόθεσμα

Με προσεκτικές διατυπώσεις, χωρίς να αφήνονται περιθώρια ερμηνείας για διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμα και μη.

«Ο χαρακτηρισμός οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτη» αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη.

Κατασχέσεις

Θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα (email), ενώ ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς «εξπρές» και άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ληξιπρόθεσμών χρεών προς το Δημόσιο, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης καθώς ο φορολογούμενος διατηρεί τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Έλεγχοι

Παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

Παράλληλα καθιερώνεται η επιλογή προς έλεγχο των υποθέσεων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν. Με το τρόπο αυτό ο έλεγχος εστιάζεται στις υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και συγχρόνως αυξημένη προσδοκώμενη εισπραξιμότητα απαραίτητη για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, τη χρονική αυτή περίοδο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top