Ρομπάϊ: «Η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι δωρεάν»

Μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τυχόν αποχώρηση από την ΕΕ

Ρομπάϊ: «Η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι δωρεάν»

​Πρώτη δημοσίευση:01/03/13,03:20

Ιδιαίτερα αυστηρός παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, ο οποίος προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ, η έξοδος αυτή θα είχε και ένα "τίμημα" για το Λονδίνο.

«Η αποχώρηση είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εθελοντικά, ελεύθερα και είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα», δήλωσε ο Βαν Ρομπάϊ από το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με τους τρόπους αναζωογόνησης της ζώνης του ευρώ και για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο, υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών, να οργανώσει έως το τέλος του 2017 δημοψήφισμα σχετικ�� με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κάμερον σκοπεύει να "επαναπατρίσει" έως τότε προνόμια από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, ιδίως στον τομέα των "κοινωνικών και ποινικών υποθέσεων".

«Η αποχώρηση από την Ένωση είναι νομικά δυνατή. Αλλά δεν είναι μόνο η αποχώρηση. Θα είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο περίπλοκο και μια δύσκολη να εφαρμοστεί απόφαση, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Σκεφτείτε ένα διαζύγιο μετά από σαράντα χρόνια γάμου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ το 1973.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top