Είσαι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ;; Ετοιμάσου να πονέσεις με της τρόικας τη συνταγή!!

Έρχονται τα πάνω κάτω σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια και επίδομα τοκετού

Είσαι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ;; Ετοιμάσου να πονέσεις με της τρόικας τη συνταγή!!

​Ονειρεύεσαι δημόσια νοσοκομεία τύπου Grey's Anatomy ;;; Σκέφτεσαι να πηγαίνεις με αφόρητους πόνους και αίματα στα έκτακτα και να σε αναλαμβάνει γιατρός φτυστός με τον Κλούνει, όπως γινόταν «Στην Εντατική»;;; Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω, αλλά αυτά θα τα βλέπεις ΜΟΝΟ στην μικρή οθόνη, αφού στην Ελλάδα οι «γιατροί» της οικονομίας, κοινώς οι τροικανοί βάζουν νέο «νυστέρι» στην υγεία, πιέζοντας παράλληλα και για μείωση κατά 10% του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ!

Πιο συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ θα είναι φέτος οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του, με το μεγαλύτερο «ψαλίδι» να αφορά φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις. Η μπάλα των περικοπών παίρνει και τους ιδιώτες γιατρούς, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να υπογράφουν συμβάσεις σε περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκείς μονάδες υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον 19 νομούς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι και σε 27 νομούς οφθαλμίατροι.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανακάλυψαν όμως και πολλές «πληγές» στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της τιμολόγησης φαρμάκων, ζητώντας μάλιστα άμεση και ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι τιμές αναφοράς για τα φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς αλλάζουν τα πάντα και με το επίδομα τοκετού , το οποίο μέχρι τώρα το έπαιρναν όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως , ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Ο κος Σαλμάς διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».

«Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει όλη τη δαπάνη του τοκετού και έχει κάνει συμβάσεις με όλα τα θεραπευτήρια. Υπήρχε το επίδομα, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να το παίρνει διπλά ο ασφαλισμένος, αφού η δαπάνη καλύπτεται. Δεν γίνεται τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν δύο φορές», διευκρίνησε για το θέμα ο κ. Σαλμάς στον Real fm.

Όσον αφορά τις απεικονιστικές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει φέτος έως και 96 εκατ. ευρώ λιγότερα μετά τη ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τον κο Σαλμά, το 2012 η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ και σήμερα 135 ευρώ, η αξονική 71 ευρώ και τώρα από 40 ευρώ. Επίσης, περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 60 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες και 31 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις για τα οπτικά είδη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top