Ψάχνουν λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Ψάχνουν λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

​Οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τελικό σχέδιο για την ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το νομοσχέδιο προβλέπει υπαγωγή στην ρύθμιση όσων έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και το εισόδημά τους έχει μειωθεί την τελευταία τριετία πάνω από 35% και περίοδο χάριτος 4 ετών όπου θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι.

Το νομοσχέδιο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Κρίσιμο σημείο παραμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα προκύψουν από την ρύθμιση των δανείων καθώς από την πλευρά των τραπεζών εκτιμώνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί, καθώς το ελληνικό σχέδιο είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου πορτογαλικού και ισπανικού που πρόσφατα εγκρίθηκαν.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναζητείται τρόπος ρύθμισης που να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης.

«Δεν έχουμε καμία απάντηση από την Τρόικα», ανέφεραν μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση».

Τα 8 στα 10 νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ενώ 3 στα 4 δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top