«Κίτρινες κάρτες» από την τρόικα: επιτέλους κάντε κάτι για την φοροδιαφυγή!

Κριτική και υποδείξεις για τις μεταρρυθμίσεις που αργούν σε απόρρητη έκθεση

Μια σειρά από «κίτρινες κάρτες» έδειξε η τρόικα προς την κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ, σε απόρρητη έκθεσή της, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού.

Από την απόρρητη έκθεση που συνέταξαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας μετά την αξιολόγηση παρεμβάσεων που έχουν γίνει στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς η απογοήτευση των δανειστών μας αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται για να αποκτήσει η χώρα μια αποτελεσματική ανεξάρτητη και σύγχρονη φορολογική διοίκηση.

Στην έκθεση, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το δικτυακό τόπο της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ (πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ), διαπιστώνονται και προτείνονται τα εξής:

- Οι μεταρρυθμίσεις για τον φορολογικό μηχανισμό προχωρούν αποσπασματικά και νευραλγικοί κλάδοι του μηχανισμού, όπως είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες, παραμένουν υποστελεχωμένοι.

- Η δημιουργία της νέας γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων και ο διορισμός του επικεφαλής τ��ς δεν έχουν εξασφαλίσει ότι θα είναι μια ημιαυτόνομη υπηρεσία εντός της ελληνικής κρατικής διοίκησης. Η τρόικα τονίζει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα νομοθετικές ενέργειες για την αυτονόμηση του νέου Γενικού. Γραμματέα, προκειμένου να εκλείψουν οι δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων στον μηχανισμό και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Στο ίδιο πλαίσιο συστήνεται να εναχτεί στην ΓΓΔΕ, το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ. (Πρόκειται για μια σαφή αιχμή προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ παρέμεινε υπό κυβερνητικό έλεγχο).

- Παρατίθενται απογοητευτικά στοιχεία αναφορικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Σ��μειώνεται ότι ενώ ο στόχος για το 2012 ήταν να εισπραχτούν 2 δις. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, τελικά εισπράχτηκαν μόνο 1,1 δις. ευρώ. Για την βελτίωση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προτείνεται να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στους περίπου 1.500 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 5,5 δις. ευρώ. Επίσης προτείνεται η ενίσχυση των υπηρεσιών είσπραξης με πρόσθετο προσωπικό, καθώς και η μηχανοργάνωσή τους.
- Για την βελτίωση του συστήματος φορολογικών ελέγχων, η τρόικα απευθύνει μια σαφέστατη μομφή εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος όσων ελέγχονται, παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία έχει περάσει από τις αρχές του 2012. Μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι 60 ελεγκτές έχουν ήδη εκπαιδευτεί από Γάλλους συνάδελφους τους στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας αλλά δεν μπορούν να εργαστούν επειδή δεν έχει εκδοθεί υπουργικής απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top