Κάνε κλικ & παρακολούθησε τις… δημόσιες συμβάσεις

Αλλάζουν όλα στους διαγωνισμούς του Δημοσίου - Εξοικονόμηση έως 20%

Όφελος από 5-20% για το κράτος, ανάλογα με το είδος και το ύψος της σύμβασης αναμένεται να προκύψει μέσω της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος των δημοσίων συμβάσεων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία), ενώ από τον Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του δημοσίου (νοσοκομεία ΝΠΔΔ) και από τον Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ψηφιακής πλατφόρμας μειώνονται κατά 90% οι αρχές που αναθέτουν τους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, περιορίζονται στις 621 από 6.930! που είναι σήμερα. Πάντως οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών πολίτες, προμηθευτές και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών, ενώ σε ενάμιση περίπου χρόνο θα συνδεθεί και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως αναφέρθηκε τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Οι μορφές των διαγωνισμών, εξάλλου, είναι δύο. «Συμφωνίες–πλαίσιο», όπου ομαδοποιούνται τα αιτήματα και επιλέγονται με διαγωνισμό οι προμηθευτές, και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για όλες τις εφορίες της χώρας, το αρχικό προϋπολογιζόμενο κονδύλι ήταν της τάξεως των 330.000 ευρώ, ενώ μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μειώθηκε στις 226.000 ευρώ. Δηλαδή υπήρξε όφελος της τάξεως του 31,51%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top