Από δω πάμε για την… Ανάπτυξη;; Στα 54,4 δισ. ευρώ τα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο!!

Σοκάρουν τα στοιχεία για το ΦΠΑ - Πιέζει η τρόικα!

Στο ποσό των 54,485 δις ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Το ποσό αυτό είναι οριακά μειωμένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 (κατά 302 εκατ. ευρώ) καθώς το δημόσιο τον πρώτο μήνα του έτους κατάφερε να εισπράξει έναντι του «παλιού χρέους», δηλαδή αυτού που έχει βεβαιωθεί έως και το τέλος του 2012, το ποσό των 279 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το συνολικό ποσό των 54,485 δις ευρώ στο οποίο ανέρχονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα 9,012 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων ενώ άλλα 3,672 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Το χρέος των υπόλοιπων φορολογούμενων (π.χ. φυσικών προσώπων) ξεπερνά τα 42,6 δις ευρω.

Στο μεταξύ τα ��τοιχεία για την πορεία τη φορολογική συμμόρφωση αναφορικά με την απόδοση του ΦΠΑ μόνο ικανοποιητικά δεν είναι. Προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις φορολογούμενους που είναι υποχρεωμένος να υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ δεν το κάνει «παρακρατώντας» το σχετικό φόρο. Από τους 109.579 υπόχρεους σε δήλωσης ΦΠΑ τον Ιανουάριο, οι 26.244 δεν το έπραξαν.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα, παραμερίζοντας τους παραπάνω αριθμούς, πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να «σφίξει τα λουριά» και να μην προχωρήσεις σε ευκολίες πληρωμής όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top