Οικογενειακές ιστορίες… ανεργίας: Το προφίλ των θυμάτων!

Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο

Πρώτη δημοσίευση:12:00

Εκτός από τον ιό «H1N1» που θερίζει τον ελληνικό πληθυσμό, οι Έλληνες κινδυνεύουν και από την επιδημία της ανεργίας, η οποία όπως φαίνεται «χτυπά» κυρίως γυναίκες , νέους και άτομα με χαμηλή εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής χιλιάδες θ��σεις εργασίας έχουν χαθεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, ενώ μόλις μέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν χωρίς δουλειά εκτοξεύτηκε από το 20,8% (Νοέμβριος του 2011) στο 27% (Νοέμβριος 2012).

Οικογενειακές ιστορίες … ανεργίας!

Οικογένειες με περισσότερους από έναν άνεργο, νέοι που εξαιτίας της ανεργίας επέστρεψαν στο πατρικό τους καθώς δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εργαζόμενοι με πο��λά χρόνια εργασίας στην πλάτη τους, που τώρα μένουν στα αζήτητα λόγω ηλικίας, είναι οι «καθημερινές ιστορίες ανεργίας» που διηγούνται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

«Part-full time» εργασία!!!

Μάλιστα, το 48,2% των ανέργων ψάχνει οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης , το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που αναζητούν, εργασία περισσότερο από 12 μήνες (παλαιοί ή νέοι εργαζόμενοι), φθάνει το 62,6%, ενώ τα ποσοστά όσων πλέον απορρίπτουν προτάσεις για εργασία μόλις που ξεπερνά το 5%.

Η ανεργία «έχει αδυναμία» στις γυναίκες!!

Όπως προκύπτει από τις έρευνες εργατικού δυναμικού η ανεργία συνεχίζει να είναι γένους θηλυκού καθώς 3 στις 10 γυναίκες (31%) είναι άνεργες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι στο 24%.

Νέοι και υπερήλικες κινδυνεύουν περισσότερο!

Παράλληλα, η μάστιγα της ανεργίας «χτυπά» περισσότερο τους νέους (ηλικίας από 15 ως και 24 ετών) αλλά και τις ηλικίες μεταξύ 45 και 65 ετών.

Η ανεργία δεν «πάει» σχολείο!

Όσο για το μορφωτικό επίπεδο, οι μη έχοντες ιδιαίτερες γνώσεις αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι από εκείνους που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο άνεργοι είναι οι 4 στους 10, ενώ το ποσοστό των ανέργων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ξεπερνά το 20%.

Ποσοστό ανεργίας ανά περιφέρεια

Δραματική είναι η κατάσταση με την ανεργία στη Βόρειο Ελλάδα και την Αθήνα. «Πρωταθλητές» στην ανεργία είναι οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας(28,2%),Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας (27,2%), οι περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (26,7%), Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νήσων (24,5%), η περιφέρεια Αττικής (29%). Στην Κρήτη η ανεργία αγγίζει το 21,1% και στα νησιά του Αιγαίου το 20,1%!

Δείτε περισσότερα στη φωτό

Φωτό: προϊόν Photoshop

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top