Ύφεση 4,5% και ανεργία 27% «βλέπει» για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος

Ανάκαμψη από το 2014 εκτιμά η έκθεση του Προβόπουλου

Ύφεση 4,5% και ανεργία 27% «βλέπει» για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος

​Την Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει το μεσημέρι της Δευτέρας ο διοικητής της, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνεται ότι έχει βελτιωθεί το κλίμα για την ελληνική οικονομία, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ύφεση για το 2013 προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 4,1% και 4,5%- και η ανεργία - υπολογίζεται κοντά στο 27% για την ίδια χρονιά.

Παράλληλα, η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει από το 2014.

Μεταξύ άλλων, η Κεντρική Τράπεζα συστήνει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αποκατασταθεί η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Σημειώνεται πως παρόμοιες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έκανε και η Κομισιόν για τη φετινή χρονιά. Όπως είχαμε γράψει αναλυτικά στο star.gr, η Κομισιόν εκτιμά ύφεση 4,4% και ανεργία 27% για το τρέχον έτος.

Προβόπουλος: Ένταση προσπαθειών για ανάπτυξη το 2014

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 80η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε πως ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, «το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά». Ο κος Προβόπουλος προειδοποίησε ωστόσο πως αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις «δεν αφήνουν όμως περιθώρια για εφησυχασμό».

«Τώρα που το τέρμα της διαδρομής γίνεται επιτέλους ορατό, οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, να ταχύνουμε το βηματισμό για να καλύψουμε και το τελευταίο μέρος της απόστασης και να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες» πρόσθεσε ο κος Προβόπουλος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν έφερε μόνο οξύτατα προβλήματα, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες.

Βίντεο MEGA

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top