Αλαλούμ και επιβαρύνσεις φόρου και απο τους τόκους καταθέσεων

Μάθετε τι προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος για τις δηλώσεις του 2013!

Δεν έφτανε η αύξηση κατά 50% (από 10% σε 15%) του φόρου επί των τόκων καταθέσεων, όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες που εδρεύουν στη χώρα μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ακόμη επιβάρυνση.

Αιτία η υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων εσωτερικού στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα 2012).

Συγκεκριμένα ο νέος φορολογικός νόμος (4110/2013) προβλέπει ρητά ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να αναγραφεί το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμη και αν αυτά φορολογούνται αυτοτελώς ή απαλλάσσονται της φορολογίας.

Οι τόκοι που θα δηλωθούν θα συνυπολογιστούν στο εισόδημα για τον προσδιορισμό της εισφοράς αλληλεγγύης αυξάνοντας ενδεχομένως και το κλιμάκιο υπολογισμού της. Η μη-δήλωση των τόκων καταθέσεων εσωτερικού θα συνεπάγεται πως οι φορολογούμενοι – πέραν της παράβασης- δεν θα μπορούν να επικαλεστούν τις καταθέσεις για το πόθεν έσχες.

Μέχρι σήμερα οι καταθέτες ζητούσαν βεβαίωση για τους τόκους από τις τράπεζες σε προαιρετική βάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τεκμήρια. Πλέον θα πρέπει να απευθύνονται υποχρεωτικά στις τράπεζες και να ζητούν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Πάντως, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών το εάν οι τράπεζες θ�� έχουν την υποχρέωση να ταχυδρομούν τις βεβαιώσεις σε όλους τους καταθέτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top