Σαρώνει η φοροδιαφυγή: οι μισοί περιμένουν να πληρώσουν οι άλλοι μισοί!

Το 70% των πολιτών την δικαιολογεί, το 53% την θεωρεί «άμυνα»

Σαρώνει η φοροδιαφυγή: οι μισοί  περιμένουν  να πληρώσουν οι άλλοι μισοί!

Οι γιατροί, οι τεχνίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και χώροι εστίασης, είναι κατά κύριο λόγο οι πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στην οποία οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι από τους μισούς έλληνες φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Εν αναμονή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου παρουσιάζει το 70% των πολιτών να «δικαιολογεί» εμμέσως πλην σαφώς τη φοροδιαφυγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι με σκοπό το κέρδος.

«Τα μέχρι σήμερα φορολογικά συστήματα είναι αναποτελεσματικά και αυτό το δείχνει η έρευνα που δείχνει ότι το 53% των Ελλήνων φοροδιαφεύγουν συστηματικά για να προστατευθούν ως άμυνα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.
Σύμφωνα με την έρευνα επίσης, πάνω από τους μισούς πολίτες πιστεύουν ότι οι άλλοι μισοί κλέβουν την εφορία!

Το 95,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ακόμα πως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ε��ναι πολύ σοβαρό και μόνο το 3,8% να χαρακτηρίζει το θέμα ήσσονος σημασίας.

Το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα έχει πρωτιά στους λόγους που στέκονται εμπόδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής σύμφωνα με το γκάλοπ, με δεύτερη την χαμηλή ανταποδοτικότητα των κρατικών υπηρεσιών ενώ έπονται η διαφθορά των ελκτικών μηχανισμών και η μη συμμόρφωση της κοινωνίας λόγω της υψηλής φορολογίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ένας 43χρόνος οδοντίατρος συνελήφθη , καθώς δεν εξέδωσε απόδειξη για εργασίες ύψους … 2700 ευρώ!

​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top